2020-10-23 13:15:20

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se obilježavaju tijekom listopada kao znak zahvalnosti za sve plodove, darove i uspjehe kojima smo bili podareni. Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u školama pridonosi osvještavanju učenika o važnosti očuvanja i njegovanja ekološke poljoprivrede i zdravog načina života, a u konačnici i o svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Slike pogledajte u foto-galeriji

 

 

 

Osnovna škola Bol je Dane kruha obilježila izložbom na kojoj su predstavljene neke zdrave namirnice užeg zavičaja (masline, maslinovo ulje, agrumi, suhe smokve, marmelade itd.), začinsko i ljekovito bilje karakteristično za otok Brač (lavanda, kadulja, ružmarin itd.), ali i neke namirnice koje se koriste i u širem zavičaju (kukuruz, pšenica, brašno itd.). Nezaobilazni su bili i pekarski proizvodi koji su bili zaštićeni odgovarajućim omotom. Postavljena izložba je dekorativnog karaktera. Osim namirnica i pekarskih proizvoda, izložba je bila dodatno obogaćena radovima učenika 3. razreda kojima su se prezentirale poslovice, pjesme o kruhu te njihovi literarni radovi.

Obilježavanjem Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje htjelo se učenike educirati o važnosti zdrave prehrane, očuvanju autohtonih sorti te im ukazati na važnost osjećaja zahvalnosti.  

Ana Martinić, knjižničarka OŠ Bol


Osnovna škola Bol