preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bol

Login
ŠKOLSKO ZVONO

Sat Početak sata Kraj sata
0. 7:15 8:00
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
3. 9:40 10:25
  Veliki odmor  
4. 10:45 11:30
5. 11:35 12:20
6. 12:25 13:10
7. 13:15 14:00
  Popodnevna smjena  
1. 14:00 14:45
2. 14:50 15:35
3. 15:40 16:25
  Veliki odmor  
4. 16:45 17:30
5. 17.35 18:20
6. 18:25 19:10
7. 19:15 20:00
INFORMACIJE

      

E-Dnevnik

Obljetnice i blagdani

              

         

 Dan kruha i jabuka 20. listopada

CINT SDŽ

SafetyNet

 

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 11. 2014.

Ukupno: 114851
Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?




EKO ŠKOLA

VELIKI LOV NA BILJKE

Mi jedemo odgovorno

 

Obrazovanje

Vremenska prognoza

GEOGRAFIJA

 

 

 

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Lucija Špacal, 20. 10. 2015.

19. listopada je u našoj školi obilježen Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

 


Dan kruha - Kizoa Video Maker

Kruh; jedina namirnica načinjena rukom čovjeka

Zanimljivosti

Čovjek je prije 10 000 godina naučio uzgajati žitarice i proizvoditi brašno, a uz malo vode eto najjednostavnije namirnice koja "život znači".Kruh je jedina namirnica načinjena rukom čovjeka, sve ostalo se bere s drveta ili kopa iz zemlje.Hrana na selu je prosječno sedam puta bogatija vlaknima od hrane u gradovima. Ako se u dnevnoj prehrani kombiniraju mlijeko, cjelovite žitarice, povrće i voće; podmiruje se dio dnevnih potreba za hranjivim tvarima. Ako se tome dva puta tjedno doda riba i ponekad jaje, dobiva se recept zdrave prehrane.Namirnice na bazi cjelovitih žitarica – jesti neograničeno!!!Zrno žitarice sadrži klicu koja je bogata vitaminom E.Prosijavanje brašna dovelo je do degradacije konačnog proizvoda – kruha jer se izdvajanjem posija gubi velik dio hranjivih tvari, osobito vitamina.

Kako se kaže kruh?

engleski – bread
njemački – das Brot
francuski – le pain
talijanski – il pane
španjolski – el pan

Znaš li?

U davna vremena nije svaki dan bilo kruha. Jeli su ga samo za blagdane. Kruh je bio skup, posebno pšenični pa su ga svi cijenili. Umjesto kruha jeli su se krumpiri i razne kaše.

Mudre izreke

Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača.Iz toga brašna nema kruha.Išao je svijetom trbuhom za kruhom.Živio je na kruhu i vodi.Taj čovjek je dobar kao kruh.Tko tebe kamenom, ti njega kruhom.

Kukuruz

U Meksiku, umjesto kruha, od kukuruznog brašna rade posebne palačinke tortilje. Tortilje pune različitim nadjevima. Kod nas se kukuruz najčešće jede u obliku palente, pure ili žganaca.

Zbog pobjede izumio kiflu

Legenda o kiflama kaže da ih je proizveo bečki pekar 1686. godine. Za turske opsade pekar je čuo sumnjivu buku i tako spasio grad od Turaka koji su kopali tunel ispod gradskih zidina. U spomen događaju "izumio" je kiflu koja ima oblik polumjeseca.
 

Meri Biliš





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju